Wednesday, August 1, 2012

Profiterol



Profiterol tarifi, her zaman tariflerini begenerek denedigim "hunerlibayanlar"dan. Orjinal tarif icin buyrun.

Kendime ve Amerika sartlarina gore, malzemelerde ve pisirme surelerinde ufak degisiklikler yaptim. Yaptigim degisikliklerle birlikte olusan son tarif ise su sekilde:

1.5 sb suyu tencerede kaynattiktan sonra 100 gr tereyagini ekleyip eritiyoruz. Eridikten sonra ocagi biraz kisip 1/2 cay kasigi tuz, 1/2 cay kasigi seker ve 1 sb unu ekleyip cirpma teliyle hamur toparlanincaya kadar iyice karistiriyoruz. Hamur toparlaninca ocagi kapatip 5-10 dkka ilimasini bekliyoruz.

5 yumurtayi teker teker hamura karistiriyoruz. Kitchen aid bir kere daha kendini ispatladi bu karisimda. Bu kadar duzgun bir hamuru ne kadar surede elde ederdim bilemiyorum. Daha once hunerlibayanlar'da yazdigi gibi bicakli bir alet olan blender ile karistirmaya calismistim ama sonuc bu kadar guzel olmamisti ayrica cok ugrasmistim diye hatirliyorum. Bir kere daha Kitchen aid:)))


Iyice karistirdigimiz hamuru buzdolabina dinlenmeye aliyoruz. 1 saat diye yazilmis ama ben vaktim olmadigi icin 1/2 saat tutabildim. 

Yaglanmis tepsiye bir tatli kasigi yardimiyla hamurdan parcalar alip 2 cm araliklarla diziyoruz.


375F'da isittigimiz firinda once 20 dkka civari daha sonra 325F'da 15 dkka civari pisiriyoruz. Benim firinim daha cok alttan pisirdigi icin son 2-3 dkka broil low calistirip uzerlerinin kizarmasina yardimci oldum. Boylelikle alttlari fazla kizarmadan kurtarabildim.


Firindan cikan hamurlari sogumaya birakiyoruz.

Ic kremasini hamurlari yapmadan once hazirlayip dolaba kaldirmistim. Ic kremasini yaparken hunerlibayanlar'dan farkli olarak 2 sb sut, 2 fincan seker, 1 fincan unu pisirdim. Pistikten sonra vanilyasini ekledim, nisasta kullanmadim. Krema soguduktan sonra 1 yk sour cream ile karistiridim. Boylelikle krema hafif bir tat kazandi. Her hamur icin 2 tatli kasigi krema koydum. Krema ne eksik ne fazla oldu.



Cikolata sosu olarak ise Dr. Oetker cikolata sosunu 2 sb sut ile pisirdim. Kaynayan sosun icine Ghirardelli chocalate chips ekleyip cikolata oranini arttirdim. Gercek cikolata olunca icinde sanki daha bir cikolata sosu oldu. Tabi damak zevkine gore degisir.



Afiyet olsun...



No comments: